24/7 Support number +60-19-833-4310

*NEW ZEALAND

New Zealand adalah sebuah negara kepulauan di barat daya Lautan Pasifikatif dua pulau besar yang utama (Pulau Utara dan Pulau Selatan) dan banyak sekali pulau-pulau yang lebih kecil, khas Pulau Stewart / Pulau Rakiura dan Kepulauan Chatham. Masyarakat Maori menamakan New Zealand sebagai Aotearoa yang bermaksud ‘Tanah Berawan Putih Yang Panjang’. Kerajaan New Zealand juga termasuk Kepulauan Cook dan Niue (berkerajaan sendiri di negara bersekutu); Tokelau dan Wilayah tanggungan Ross. (Wilayah permintaan di Antartika).

New Zealand terkenal dengan kedudukan geografinya yang terpencil, kira-kira 2000 km (1250 batu) di tenggara Australia merentasi Laut Tasman. Orang yang terdiri daripada masyarakat berketurunan Eropah dan etnik peribumi Maori yang menjadi kaum minoriti terbesar. Masyarakat berketurunan Asia dan bukan Maori Polinesia juga menjadi kaum minoriti yang signifikan, berbeza di bandar-bandar besar.

Ratu Elizabeth II sebagai Ratu New Zealand, adalah ketua negara yang diwakilkan oleh seorang Gabenor-Jeneral berkecuali dalam ketiadaan baginda, yang sendirinya tidak ada apa-apa yang mempengaruhi politik di negara ini. Kuasa politik sebenarnya dipegang oleh Parlimen New Zealand yang dipilih secara demokratik di bawah pimpinan Perdana Menteri yang merupakan ketua kerajaan. New Zealand sumber asas ekonomi terbuka yang terkenal sebagai negara yang paling terbuka paling terbuka ekonomi kapitalis di dunia.

Open chat