24/7 Support number +60-19-833-4310

*JEPUN

Tokyo, ibu kota Jepun yang sibuk, menggabungkan yang moden dan moden, dari pencakar langit yang diterangi neon hingga kuil-kuil bersejarah. Kuil Meiji Shinto yang mewah terkenal dengan pintu gerbang yang menjulang tinggi dan hutan sekitarnya. Imperial Palace terletak di tengah-tengah taman awam yang besar. Banyak muzium di kota ini menawarkan pameran mulai dari seni klasik (di Muzium Nasional Tokyo) hingga teater kabuki yang dibina semula (di Muzium Edo-Tokyo).

Walaupun Tokyo mengalami dua bencana besar pada abad ke-20: gempa Kantō Besar tahun 1923, yang menyebabkan 140,000 orang mati atau hilang; dan Perang Dunia II. tetapi ketekunan rakyat dan kerajaannya dalam mentadbir kerajaan telah membawa nama Tokyo di persada duni hinggakan ia adalah ekonomi bandar terbesar di dunia dengan produk domestik kasar, dan dikategorikan sebagai bandar Alpha oleh Globalization and World Cities Research Network. Sebahagian daripada kawasan perindustrian yang merangkumi bandar-bandar Yokohama, Kawasaki, dan Chiba, Tokyo adalah pusat perniagaan dan kewangan terkemuka di Jepun. Daerah-daerah terkenal di Tokyo termasuk Chiyoda (tapak Istana Kekaisaran), Shinjuku (pusat pentadbiran bandar), dan Shibuya (pusat komersial, budaya dan perniagaan). Catatan terkini 2020 Jepun berada di kedudukan keempat dalam Indeks Pusat Kewangan Global, di belakang New York City, London, dan Shanghai. Tokyo juga mempunyai menara tertinggi di dunia Tokyo Skytree dan kemudahan pengalihan air bawah tanah terbesar di dunia MAOUDC.

Daerah-daerah terkenal di Tokyo termasuk Chiyoda (tapak Istana Kekaisaran), Shinjuku (pusat pentadbiran bandar), dan Shibuya (pusat komersial, budaya dan perniagaan).

Bandar Tokyo sangat padat oleh penduduk dan ia seperti tidak pernah tidur, dimana pun kita pergi ia pasti dipenuhi oleh manusia. Apa lagi bila tiba musim bunga, ia sangat2 indah dimana2 kita akan melihat bunga yg mekar dan masa inilah orang jepun akan bercuti dan menikmati musim bunga dengan sabahat handai dan keluarga.

Open chat