24/7 Support number +60-19-833-4310

*INDONESIA

Indonesia, secara resmi Republik Indonesia, adalah negara di Asia Tenggara dan Oseania, antara lautan India dan Pasifik. Ini terdiri dari lebih dari tujuh belas ribu pulau, termasuk Sumatera, Jawa, Sulawesi, dan beberapa bahagian Borneo dan New Guinea.

Kepulauan Indonesia telah menjadi wilayah yang berharga untuk perdagangan sejak sekurang-kurangnya abad ke-7 ketika Srivijaya dan kemudian Majapahit berdagang dengan entiti dari daratan China dan benua kecil India. Penguasa tempatan secara beransur-ansur menyerap pengaruh asing dari abad-abad awal dan kerajaan Hindu dan Buddha berkembang. Pedagang Sunni dan sarjana sufi membawa Islam, sementara orang Eropah memperkenalkan agama Kristian melalui penjajahan. Walaupun kadang-kadang diganggu oleh Portugis, Perancis dan Inggeris, Belanda adalah kuasa penjajah paling utama untuk sebahagian besar kehadiran mereka selama 350 tahun di Nusantara. Konsep “Indonesia” sebagai negara bangsa muncul pada awal abad ke-20 [13] dan negara itu mengisytiharkan kemerdekaannya pada tahun 1945. Namun, baru pada tahun 1949 Belanda mengakui kedaulatan Indonesia berikutan konflik bersenjata dan diplomatik antara dua.

Indonesia terdiri daripada beratus-ratus kumpulan etnik dan bahasa asli yang berbeza, dengan yang terbesar adalah orang Jawa. Identiti bersama telah berkembang dengan cogan kata “Bhinneka Tunggal Ika” (“Kesatuan dalam Kepelbagaian” secara harfiah, “banyak, namun satu”), yang ditentukan oleh bahasa kebangsaan, kepelbagaian etnik, pluralisme agama dalam populasi majoriti Muslim, dan sejarah penjajahan dan pemberontakan menentangnya. Ekonomi Indonesia adalah ke-16 terbesar di dunia berdasarkan KDNK nominal dan ke-7 oleh KDNK di PPP. Indonesia adalah satu-satunya kekuatan regional di Asia Tenggara dan dianggap sebagai kekuatan tengah dalam urusan global. Negara ini merupakan anggota beberapa organisasi multilateral, termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Organisasi Perdagangan Dunia, G20, dan anggota pengasas Pergerakan Negara-negara Berkecuali, Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN), Sidang Kemuncak Asia Timur, dan Organisasi Kerjasama Islam .

Open chat