Vienam

Mengikut sejarah sebelum penempatan org Vietnam pada abad ke17 kota ini tidak begitu ramai dimana masa itu adalah sebahagian dari Kerajaan Funan, Champa dan Khmer. Dengan kedatangan org Vietnam, wilayah ini menjadi lebih makmur dari tahun 1623 hingga 1698 ia berakhir di tangan Perancis pada 1862. Wilayah ini menjadi pusat ekonomi yg penting di rantau ini. Bandar ini adalah ibu kota Vietnam Selatan sehingga berkhirnya Perang Vietnam 1975. Pada 1976 bersatunya seluruh wilayah Vietnam, pemerintah Vietnam menamakannya Saigon, walaubagaimanapun demi utk menghormati pemimpin komunis Ho Chi Minh.

Dalam sejarah, perang Vietnam merupakan antara perang terburuk bagi Amerika Syarikat yang menyaksikan begitu byk nyawa askar mereka terkorban. Perang yang berangsung selama 19 thn ini begitu kompleks dna melibatkan byk pasukan tentera dari Negara luar antaran AS, Laos, Thailand dan bayk lagi.
Ketika peperangan berlangsung, ramai askar serta pemimpin komunis telah menetap dalam sistem terowong ini sebagai salah satu kaedah berlindung dan menyelamatkan diri dari serangan musuh. Tentera Amerika Syarikat dan Vietnam Selatan tidak dapat menghancurkan sistem ini. Hari ini, sistem terowong ini dijadikan aset pelancongan yang popular di Vietnam.

Vietnam terutamanya HCM terkenal dgn pusat membeli belah, terdpt byk kain, tudung, baju dll.

bottom 1

bottom 2

bottom 3

HUBUNGI KAMI