Jepun

Jepun , nama rasmi Nippon-koku (日本国) adalah negara pulau di Asia Timur. Terletak di Lautan Pasifik , ia terletak di timur China, Korea dan Rusia. Yang aksara yang membentuk Nama Jepun bermaksud "asal matahari" , itulah sebabnya Jepun kadang-kadang dikenal pasti sebagai "Negara Matahari Terbit".

Jepun terdiri daripada lebih 3,000 pulau-pulau, yang terbesar yang Honshu, Hokkaido, Kyushu dan Shikoku. Kebanyakan pulau-pulau yang bergunung, banyakgunung berapi, contohnya, puncak tertinggi di Jepun, Gunung Fuji, asalnya sebuah gunung berapi. Jepun mempunyai penduduk kesepuluh terbesar di dunia, dengan kira-kira 128 juta orang. Yang Kawasan Terbesar Tokyo, termasuk ibu kota dalam Tokyo dan beberapa sekitar wilayah, adalah kawasan metropolitan terbesar di dunia, dengan lebih 30 juta penduduk. Pengaruh dari dunia luar diikuti oleh tempoh masa yang lama pengasingan telah mencirikan sejarah Jepun . Sejak menggunakan perlembagaan pada tahun 1947 , Jepun telah mengekalkan kesatuan raja berperlembagaan dengan maharaja dan parlimen terpilih, Diet.

Sebuah kuasa ekonomi utama, Jepun mempunyai ketiga terbesar di dunia ekonomi oleh KDNK nominal. Ia adalah ahli yang PBB, G8, G4, OECD dan PEC, bersama bajet pertahanan kelima terbesar dunia. Ia juga pengeksport keempat terbesar di dunia dan pengimport keenam terbesar dan pemimpin dunia dalam teknologi dan jentera.

bottom 1

bottom 2

bottom 3

HUBUNGI KAMI